ma - vrij 09:00u - 16:30u

 Axelsestraat 34 4537 AK Terneuzen  0115 61 75 00    Info@printandpress.nl  

 

1140x400-px-homepage-header-typografieB72C3AE0-411A-794A-3211-094F73348ED9.png
1140x400-px-homepage-pasen-2024F8105376-28A1-B37D-4256-039F26C29013.png

Aanleverspecificaties

Bestandstype

Wij prefereren .pdf- of .jpg-bestanden om te printen. Bestanden uit het Office-pakket, .doc, .xls, .pub en .ppt, zijn in principe NIET geschikt voor professioneel printen en drukken. Kunt u niets anders aanleveren? Dan kunnen wij niet garanderen dat uw print 100% overeenkomt met de digitale versie.
Voor drukwerk kunt u ALLEEN .pdf-bestanden aanleveren.

Bestandsformaat

Uw pdf dient altijd 1:1 aangeleverd te worden. Heeft u bijvoorbeeld een visitekaartje van standaardformaat? Dan moet uw pdf 85 x 55 mm zijn. Wilt u een affiche op A4 formaat, lever dan een pdf aan die 297 x 210 mm is. Heeft u een vierkante flyer van 150 x 150mm? Zorg dan dat de pdf ook 150 x 150 mm is.

Snijmarge

Echter, om er zeker van te zijn dat uw ontwerp het gewenste eindformaat heeft, is het beter om 2 mm rondom extra te hebben.
Nemen we nogmaals het visitekaartje, dan moet het bestand 87 x 57 mm zijn. Die 2 mm extra marge is nodig want bij printen staat niet iedere afdruk op exact dezelfde plaats op elk blad.
Dat betekent dat wij net in de print snijden om ervoor te zorgen er geen lelijke witte randjes blijven zitten.

Is uw ontwerp aflopend? Zorg er dan voor dan uw beeld doorloopt tot in de snijmarge, oftewel het gedeelte wat eraf wordt gesneden.

Kleurprofiel

Voor het printen en drukken in full colour moet uw bestand opgebouwd zijn in CMYK, oftewel Cyan, Magenta, Yellow, Key (zwart). Is uw bestand opgemaakt in RGB (Red, Green, Blue), dan wordt het bestand automatisch omgezet in CMYK. Dat betekent dat de kleuren niet geheel overeen kunnen komen met wat u opgemaakt heeft.Resolutie

Beeldbestanden en foto’s zijn opgebouwd uit dots per inch, dpi. Hoe meer dpi in een foto, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de afdruk. Is het aantal dpi te laag dan zijn de afdrukken onscherp of 'blokkerig'.

Controleer dus altijd bij de eigenschappen van uw foto het aantal dpi. Voor een mooie afdrukkwaliteit moet u uitgaan van ten minste 300 dpi bij een verwerking van 1:1. Een foto van 2 cm bij 3 cm en 300 dpi is namelijk nog altijd niet geschikt om af te drukken op 150 x 225 cm. Ook dan zal de afbeelding onscherp zijn.

Teksten

Het lijkt overbodig te zeggen maar toch: controleer uw teksten van tevoren! Laat ze desnoods door een ander lezen voordat u het definitieve bestand naar ons doorstuurt.

Wij lezen geen teksten door, controleren niet op spel- of tikfouten en lettertypes. Alleen echt in het oog springende zaken die we soms tijdens het scrollen tegenkomen, melden we. Maar een serieuze controle van de tekst voeren wij niet uit. Wilt u dat wel? Dat kan ook, geen enkel probleem. Dan redigeren wij uw teksten. Hiervoor geldt wel een meerprijs. Vraag gerust naar de voorwaarden en prijzen.

Lettercontouren

Tekst in te printen of te drukken bestanden moeten eigenlijk omgezet zijn naar lettercontouren. Computers die de printers en drukpersen aansturen zetten namelijk lettertypes die ze niet herkennen - omdat ze simpelweg er niet op geïnstalleerd zijn - om in willekeurig andere lettertypes. Dat betekent dat uw speelse font met lussen en krullen misschien omgezet wordt in een saai lettertype.

Let op: zodra u de tekst heeft omgezet in contouren, kunt u de tekst niet meer aanpassen. De teksten worden namelijk niet meer als tekst gezien maar als afbeelding (vector). Het is dus altijd veilig om een kopie van uw bestand op te slaan waarin de teksten
nog niet zijn omgezet in lettercontouren.